WinkelinterieurVoor alle duidelijkheid
Art Deco en Art Nouveau worden nog wel eens met elkaar verward. Art Nouveau is de Franse naam voor wat wij doorgaans Jugendstil noemen. Met Jugendstil wordt de stijlvernieuwing bedoeld die zich tussen de jaren 1890 en 1910 ontwikkelde in de architectuur en de decoratieve kunsten. De stijl kenmerkt zich door het gebruik van twee-dimensionale asymmetrische ornamenten op bijvoorbeeld meubelen, lampen en sieraden. In de bouwkunst kwam de stijl veelal tot uitdrukking in de decoratie van gevels, raampartijen en trapleuningen. In elkaar overgaande motieven van planten uitgevoerd in gietijzer of gesmeed staal zijn daar bekende voorbeelden van. De Belgen Horta en Van de Velde zijn beroemde architecten uit die tijd.

Artistieke stijl
Met de term Art Deco wordt daarentegen de artistieke stijl van de toegepaste kunsten uit de jaren twintig bedoeld. Art Deco is in zekere zin een voortzetting van de Jugendstil. Maar de vormgeving is veel strakker en soberder, met een voorkeur voor geometrische vormen. Geliefde materialen in de meubelkunst waren exotische houtsoorten en lakwerk. Maar ook meer vernieuwende materialen als nikkel, chroom en celluloid werden veelvuldig gebruikt.Korte periode
In de meubelkunst is art Deco eigenlijk de laatste grote stijlperiode die we hebben gekend. Het gaat in feit maar om een heel korte periode, van 1920 tot 1934. De stijlvorm is ontstaan in Parijs. De voor die tijd zeer avant-gardistische, strak en asymmetrisch vormgegeven meubelen waren daar voor het eerst te zien op de internationale woonbeurs in 1920. De grootste namen zijn dan ook Fransen, zoals Ruhlmann, die de eerste was, Leleu en Sue & Mare.

Unica
Art Deco meubelen werden in de korte bloeiperiode maar voor een kleine groep mensen gemaakt. Vaak werd op bestelling gewerkt. Ontwerpers gaven opdrachten aan gerenommeerde meubelmakers. Hoewel je bepaalde basisvormen terugvindt, heeft ieder meubelstuk zijn verrassende elementen. Bovendien werden steeds verschillende bijzondere houtsoorten gebruikt. Daardoor ontstonden prachtige unica. Art Deco is daarom het design van de jaren twintig. Het betekent echter wel, dat er nu relatief weinig aanbod is.